Amerikaner

Amerikaner er et kortspill som har vært veldig populært i Norge. Det er nok ikke først og fremst det beste barnespillet, men ofte spilt av litt eldre generasjoner fordi det ikke er så lett som for eksempel svarteper og hjerter. Nedenfor kan du finne noen nettcasinoer som også har flere morsomme kortspill av mange ulike varianter.


Mr Green 1 000 kr bonus og 200 free spins.

|

NordicBet 6 000 kr bonus og 250 free spins.

|

LeoVegas 35 000 kr bonus og 20 free spins uten innskudd + 200 free spins.

|


Grunnleggende regler

Når man spiller amerikaner skal alle 52 kortene fra kortstokken brukes i spillet. Avhengig av hvor mange spillere man er, må man i noen tilfeller ta bort noen torere for at alle spillere skal ha like mange kort på hånden. Spillet går ut på å melde antall stikk man tror det er mulig å ta, og stikkene skal oppnås sammen med en medhjelper. Klarer man å ta stikkene man har sagt på forhånd, får man antall stikk i poeng. Dersom man ikke klarer å samle sammen det antallet man sa på forhånd, får både spilleren som meldte og medspilleren minuspoeng basert på antallet som ble meldt på forhånd. Klarer noen av de andre spillerne å stjele stikk under runden, er det klart for plusspoeng for hvert stikk. Når en spiller har fått totalt 52 poeng over flere runder, har man en vinner.

Spillets gang

Amerikaner passer best for 3-5 spillere, men det beste antallet er 4 personer. Først deles ut 52 kort fra kortstokken og 4 legges igjen på bordet. Når hver spiller har fått god oversikt over kortene sine, er det klart for en budrunde. Du melder antall stikk du tror du kan ta sammen med en medspiller. Antall stikk du potensielt kan samle sammen avhenger av antall spillere, nedenfor vil du se en oversikt over hvor mange stikk man totalt kan få basert på antall spillere man er:

- Dersom man kun er 3 spillere kan man maksimalt ta 16 stikk.
- Når man er 4 spillere er det mulig å ta 12 stikk
- Hvis man er 5 spillere er 10 stikk det maksimale.
- Når det er 6 spillere rundt bordet kan man maks ta 8 stikk.

Først starter en budrunde hvor mange stikk man tror man kan klare sammen med en medhjelper. Budrunden går etter klokken, og neste spiller må enten melde over eller pass. I amerikaner begynner spilleren som har meldt det høyeste budet. 4 kort ligger på bordet, så spilleren kan nå plukke opp og bytte ut ett eller flere kort. Så velger spilleren det som skal være trumf. Trumf velges ut fra høyeste kort på hånden og antallet kort av samme sort. Spilleren legger ut som regel det laveste kortet som er utvalgt som trumfkortet, og samtidig ber om et bestemt kort (Som oftest et bildekort). Spilleren som har dette kortet, blir medhjelperen som skal være med på å samle antall stikk for å sikre seg poengene som trengs for den runden.

Stikk samles sammen enten ved å spille det høyeste kortet i runden eller ved det høyeste trumfkortet. Når en spiller har tatt et stikk, tas stikket inn og han/hun legger på et nytt kort. Når alle kortene har blitt spilt, har spilleren som meldte sikkene enten klart å oppmå det riktige antallet eller ikke. Det blir da enten poeng for antall stikk spilleren og makkeren klarte å samle sammen eller minuspoeng om det ikke gikk. Alle poengene skrives opp på et ark for hver runde.

Varianter og unntak

- Det finnes også et unntak når det gjelder budrunden. Det er også mulig å by”Amerikaner” hvor man tar alle stikkene alene. Dette er det maksimale antallet

- I et tilfelle der en spiller ikke får uttdelt noen bildekort, kan man be om en omstokk.

- I Amerikaner kan man også bruke andre variasjoner når man spiller. Man kan for eksempel spille uten kort på bordet, eller benytte seg av jokere. Dette kommer an på antall spillere man er, slik at man har likt antall kort.

- Noen gir dobbelt antall poeng til spilleren som faktisk melder stikkene for runden. I dette tilfellet får makkeren kun antall poeng for stikk som samles.

- Det er også noen som velger å gi spilleren som melder de høyeste stikkene bare halvparten av poengene. Dette vil telle om man klarer å oppnå alle stikk, men også når man mislykkes.

- Enkelte spiller også med 2’ere som det høyeste kortet, og det vil da overgå både trumf og alle andre kort.

- Det går også an å spille Amerikaner uten trumf. I dette tilfellet betyr ikke fargen noe, så da bruker man kun første runde til å spørre etter et kort for å skaffe seg en medhjelper. Når man spiller uten trumf, kalles dette for grand.

*Kortspill.com informerer om at Amerikaner kan spilles på flere ulike måter. Derfor kan det hende måten vi forklarer spillet på kan være ulikt fra det du er kjent med. Her hos kortspill.com har vi også informasjon om andre kortspill som for eksempel Shanghai, hjerter og forskjellige typer av kabal.


kortspill.com