Sjueren

Sjueren er et gammelt kortspill som har mye av samme prinsippet som svarteper – nemlig det at man ønsker å bli kvitt sine kort. Her hos Kortspill.com skal vi se litt nærmere på dette spillet. Internasjonalt er spillet kanskje mer kjent som Fan Tan, men andre navn som Domino og Parliament er også brukt.


ComeOn 5 000 kr bonus.
500% bonus

|

Unibet 1 000 kr bonus og 100 free spins.

|

Mr Green 1 000 kr bonus og 200 free spins.

|


Generell informasjon

I kortspillet sjueren er formålet å kvitte seg med alle kortene på hånden. Det benyttes 52 kort i sjueren og man kan spille fra 3 til 8 personer. Det beste antallet er mellom 4-6 spillere. Spilet går etter tur mot klokka og alle kortene i kortstokken deles ut.

Spillets gang

Når alle kortene har blitt delt ut til alle spillerene er det personen med ruter sju som begynner med å legge kortet på bordet. Neste person legger enten ruter 6 eller ruter 8 over eller under sjueren Har man en av de andre tre andre sjuerne i kortstokken kan man legge denne. Dersom spilleren ikke kan legge, får spilleren si pass og her er det ulike regler man forholder seg til i kortspillet. Når neste spiller legger en ruter 6 eller ruter 8 plasseres kortet over eller under sjueren som ligger på bordet. På den måten kan man bygge på begge sider. Den siste som legger siste kortet i haugen (Ess eller konge) kan vende haugen. Målet er til slutt å bli kvitt alle kortene på hånden. Om muligheten byr seg, kan en spiller legge ut alle kortene på en gang slik at han/hun vinner spillet.

Varianter av regler for å si pass

- Straffen for å si pass bestemmes ofte på forhånd. Man kan enten bli straffet med ett kort fra alle spillerne, kun spilleren som sitter mitt imot, spilleren til høyre og venstre eller kun fra spilleren til venstre. På forhånd bestemmer man også om spilleren da skal trekke et tilfeldig kort eller om spilleren som gir bort kortet skal få velge.
- Et annet alternativ blir at man må stå over runden helt til en annen spiller sier pass.

Tilleggsregler

Dette spillet spilles på flere måter, så det er enkelte ganger hvor det er noen tilleggsregler. Når en spiller legger siste kortet i stigen (ess eller konge), så blir det spillerens tur igjen om man ønsker. Man kan også ha regelen der spilleren i dette tilfellet må legge kort i et slikt tilfelle.

Taktisk spill i sjueren

Om man ønsker å spille taktisk i kortspillet sjueren så lønner det seg i tilfeller der man gir bort kort å bli kvitt sine høyeste kort (ess, 2, konge eller dame) for å gjøre det vanskeligere for motspilleren. Dersom man legger det siste kortet i stigen og har muligheten til å legge igjen, kan det i mange tilfeller være lurt å ikke legge, fordi dette kan åpne opp muligheter for motspillerne.


kortspill.com