Kortspillet Spardame

Spardame

Spardame er et kortspill du sikkert har hørt om, men likevel kanskje ikke er helt klar over reglene. I operativsystemet Windows har Spardame alltid vært en standard, så mange nordmenn har nok hatt noen runder med dette spillet opp i gjennom årene. Nedenfor kan du se noen nettcasinoer som har forskjellige typer av kortspill.


Unibet 3 000 kr bonus.

|

Mr Green 1 000 kr bonus og 200 free spins.

|

NordicBet 6 000 kr bonus og 250 free spins.

|


Grunleggende regler

I spardame er det mest vanlig med 3-5 spillere, men 4 spillere er nok det beste antallet. Man bruker en kortstokk med 52 kort hvor ess er det høyeste kortet og 2 er det laveste. Spillet kan sammenlignes litt med kortspillet hjerter, og formålet er å sitte igjen med minst mulig poeng til slutt ved å samle sammen stikk. Antall runder kan bestemmes på forhånd, eller man kan også velge å avslutte spillet når en spiller har nådd en viss poengsum.

Spillets gang

Spardame starter med at man deler ut likt antall kort til alle spillerne. Noen ganger må man ta bort noen kort for å få det samme antallet. Dette kommer an på hvor mange spillere man er. Ved kun 3 spillere rundt bordet, kan man ta bort en kløver 2, mens dersom man er 5 spillere fjernes kløver 2 og ruter 2. Spillet starter med at tre kort byttes med spilleren som sitter til venstre. Antallet kort avhenger av antallet spillere. Spilleren som sitter med kløver 2 på hånden begynner med å legge ut dette kortet. I jakten på det første stikket, kan man ikke legge ut hjerter eller spardamen. Det gjelder å legge samme farge hele tiden, så lenge man kan. Hvis ikke legges et annet kort.

I spardame er det regler for hvordan poengene fordeles etter hver runde. Nedenfor ser du en oversikt over poengfordelingen basert på hvilke kort man sitter igjen med.

- Hjerterkort du sitter igjen med gir 10 straffepoeng. (totalt 12 kort i spillet)

- Hjerteress gir 20 poeng (ett kort i spillet)

- Spardamen vil man ikke ha, for den gir en poengstraff på hele 100 poeng.

- Poengkortene gir totalt 240 poeng i hver runde.

- Poengsummen hos hver spiller legges i sammen etter hver runde.

Varianter og unntak

Som mange andre spill, finnes det også andre varianter og unntak som mange ganger implementeres i de ulike kortspillene. I spardame står man også ganske fritt til å bruke egne regler, så lenge alle detaljene blir oppgitt før man starter spillet. Nedenfor vil vi nevne noen andre varianter og unntak som kan brukes.

- Noen velger også å ha ruter knekt som poengkort, og da bruker mange enten minus 50 eller minus 100 poeng til spilleren som har dette kortet. I dette tilfellet blir naturligvis antall poeng per runde redusert til enten 190 eller 140.
- Enkelte velger å ha andre regler i forbindelse med bytting av kort. Dette kan gjøres på lik linje som i kortspillet hjerter. Her byttes kort mot venstre i en runde, mot høyre i en annen og motsatt av bordet i en tredje runde.
- Bonusregel om minus 50 poeng dersom en spiller klarer seg en hel runde uten å ta inn stikk.
- Noen bruker en regel om at det ikke er lov å bytte bort verken spardame eller hjerteress.
- Mange tar ut flere 2-ere dersom man bare er tre spillere rundt bordet.

* Det finnes flere varianter av spardame, så du kan bare benytte deg av reglene som passer best for deg. Kortspill.com vil også informere om andre morsomme kortspill som Hjerter, Sjueren, Shanghai, Amerikaner og flere typer av kabal.


kortspill.com