Kortspillet Bridge

Bridge

Kortspillet Bridge er et spill som passer for 4 spillere. Det minner mye om kortspillet Whist, men spilles med en litt annen vri. Bridge regnes som et ganske avansert og omfattende spill, så som oftest spilles dette av godt voksne mennesker. Selv på de offisielle Bridgesidene er spillet omtalt i korte trekk, og man kan få kurs som forklarer spillet veldig grundig med en egen lærer. Nedenfor kan du se noen nettcasinoer som har forskjellige typer av kortspill som du kan teste ut gratis.


LeoVegas 6 000 kr bonus og 200 free spins.

|

ComeOn 600 kr bonus.
500% bonus

|

Unibet 3 000 kr bonus.

|


Grunnleggende regler

I Bridge brukes en kortstokk på 52 kort, der jokere ikke benyttes. Hver spiller får utdelt 13 kort, og deretter starter melderunden. Ess (A) har høyest verdi, mens 2 har lavest verdi. Fargene i Bridge har også ulike verdier, der spar troner på toppen og hjerter og ruter følger, med kløver som laveste verdi. Formålet med Bridge er å samle så mange stikk som mulig sammen med en makker. Klarer man å oppnå like mange stikk som man meldte, eller flere, får man poeng.

Poengkort

Ess (A) = 4 poeng
K = 3 poeng
Q = 2 poeng
J = 1 poeng

Spillets gang

Meldefasen

Det hele starter med at hver spiller får 13 kort. Hver spiller sorterer kortene i stigende rekkefølge etter farge. Så går man inn i melderunden. Kortgiveren starter med å melde hvor mange stikk han/hun tror det er mulig å samle inn sammen med en medspiller (makker). Minimum antall stikk man kan melde er 7 stikk. De seks første stikkene gir ingen poeng. Stikk som samles etter det sjette stikket kalles for trekk. Sju stikk er det samme som ett trekk. Maksimalt kan man melde 13 stikk. Dette er det samme som 7 trekk. Når man har en melding sier man antall trekk etterfulgt av en farge, som da blir trumfkortet. I Bridge er 7 grand den høyeste meldingen. Det betyr at melderen og en makker skal ta alle de mulige 13 stikkene uten trumf. Det er også mulighet for å doble dersom man tror at motstanderen ikke vil kunne ta antall stikk som meldingen tilsier. Spilleren som hadde den opprinnelige meldingen og hans makker vil få flere poeng dersom de likevel klarer å hanke inn alle stikkene. På en annen side, vil de som dobler ha sjansen til å få flere poeng dersom de ikke klarer det. Redobling er også mulig. Makkerparet som har den høyeste meldingen får da det som kalles for kontrakten. Makkerpar sitter ovenfor hverandre rundt bordet, og det samme gjør forsavarsparet. Den spilleren som først meldte fargen eller grand på kontraktslaget, blir spillføreren, mens makkeren får tilnavnet blindemann. Totalt kan man gjøre 35 forskjellige meldingsvariasjoner i Bridge.

Spillefasen

Når ett av lagene har sikret kontrakten, begynner selve spillet. Målet er nå å samle inn stikk, og spilleren til venstre for spilleføreren legger ut det første kortet. Makkeren til spilleføreren er blindemann, som må legge ut alle sine kort slik at de vises til de andre spillerne. Kortfargen som spilles ut, avgjør hva de andre må spille. Kan man ikke spille fargen, må et annen kortfarge legges. Det høyeste kortet som spilles, vinner strikket. Man kan også legge det høyeste trumfkortet for å vinne stikket. Fargen på trumfkortet bestemmes av den som melder høyest. Spillrunden fullføres når alle 13 stikk har blitt fordelt mellom lagene. Dersom kontraktslaget klarte å samle inn alle stikkene som ble meldt på forhånd, blir det poeng. Dersom de mislyktes, får forsvarerlaget poeng.

Bridge er et kortspill med veldig avanserte regler og poengsystem. Poeng i Bridge gis basert på hvilken type kontrakt man vinner. Oppfyller spilleføreren kravet på antall stikk som ble meldt på forhånd, gis det poeng basert på type kontrakt. Kontraktene deles inn i Minorkontrakt, Majorkontrakt og Grandkontrakt.

Nedenfor kan du se tabeller for hvordan poengene fordeles i Bridge.

Tabellen nedenfor illustrerer poengfordeling når spillefører har vunnet en kontrakt:

Poeng for spillefører etter fullført kontrakt

Tabellen nedenfor gir informasjon om hvordan spillefører får bonuspoeng:

Spillfører bonustabell


Nedenfor ser du hvordan en motstander sanker poeng dersom spillføreren ikke klarer å fullføre kontrakten (beter):

Poengtabell for motspillere


Bridge uttrykk:

Å melde en utgang: (som kan gi ekstra bonus) vil si 3 grand (9 stikk) hvor 4 er i fargene hjerter og spar eller 5 i kløver og ruter.

Lilleslem: 6 kløver, ruter, hjerter, spar eller grand (12 stikk).

Storeslem: 7 ruter, hjerter, spar eller grand som er alle 13 stikk.

Overstikk: Dersom du klarer å ta stikk som er over det du opprinnelig meldte.

Beter: Man kaller det for beter dersom man ikke klarer å samle inn stikkene som man meldte på forhånd.


Kortspill.com vil anbefale alle spillere som ønsker å spille Bridge på et høyt nivå å kontakte den lokale Bridgeklubben i distriktet. Hos kortspill.com kan du lese mer om andre interessante kortspill som Amerikaner, Whist, Shanghai, Gris og forskjellige typer av kabal.


kortspill.com